Romanesco není umělecký směr, ale zelenina

Ráda bych Vám přiblížila další méně známou i méně dostupnou zeleninu z programu Metabolic Balance® – a to je ROMANESCO – římský květák. Je to velice zajímavá zelenina, která byla vyšlechtěna opravdu v Itálii někdy v 16.století ze stejné rostliny, jako květák a brokolice. Dokoncromanescoe byla obdivována a zkoumána vědci pro svoji neobvyklou stavbu růžiček 🙂 Jeho chuť je téměř nevýrazná a konzistence je pevnější, než u brokolice. Proto je vhodný nejen jako příloha, ale je z něj výborný nákyp a nebo je skvělý zapečený se sýrem či vajíčkem. Obsahuje velké množství vitaminu C, dále vitaminy rozpustné v tucích – A,K, významný je také obsah antioxidantů, kyseliny listové, stopových prvků a zajímavostí je, že obsahuje omega 3 mastné kyseliny. Dá se baštit syrový, ale mnohem chutnější je lehce povařený nebo upečený. Ve čtvrté fázi ho doporučuji ochutnat orestovaný s opečenými piniovými semínky, česnekem, kapkou chilli a citrónu. Sice jsem ho nezkoušela pěstovat, ale pravděpodobně to jde i v našich podmínkách, protože ho lze občas zakoupit čerstvý na farmářských trzích.

 

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací zde. rozumím