Kvásek – jak na to?
Vždycky jsem si myslela, že když hodně cestuji, nemohu si dovolit udržet si kvásek na chleba. To je velký omyl. Kvásek je sice živý organizmus, ale krásně ho uchováte v lednici a poté ho během několika dnů znovu probudíte k životu. Nebojte se, opravdu to jde s minimálním úsilím a trochou trpělivosti.
A jak to dělám já?
Připravit si kvásek je vlastně docela jednoduché. Stačí Vám k tomu čtyřikrát pět minut 🙂 vašeho času, cca dvoulitrová nádoba, igelitový sáček a velká gumička a jako suroviny – 400 až 500 g hladké mouky a převařená vlažná voda.
Vezměte 150 ml převařené vlažné vody a přidejte do ní 100g hladké celozrnné žitné mouky (nebo klidně jiné, to je na Vás) a vše smíchejte v připravené nádobě. Poté nádobu postavte na linku, přikryjte ji igelitovým sáčkem a zagumičkujte. Druhý, třetí a čtvrtý den udělejte totéž. Již třetí den vás možná překvapí kyselá vůně a téměř dvojnásobné zvětšení obsahu kvásku. Kvásek je plný bublinek – viz.obrázek.
Pátý den můžete péci chleba. Do těsta přidávám polovinu až dvě třetiny kvásku a další kvásek pěstuji stejným způsobem, ale stačí mi k tomu jen 2-3 dny.
Pokud odjíždím pryč na delší dobu než jeden den, dám kvásek do lednice a kvašení se tím zastaví. Když se vrátím, přidám do kvásku vlažnou vodu a mouku a dám kvásek na půl dne do tepla. Proces kvašení se zase velmi rychle nastartuje.
Opravdu je to tak jednoduché a i žitný kváskový chleba je opravdu hezky nadýchaný.